Nová odrůda brambor Val Blue

brambory

Čeští vědci z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě stojí za novou odrůdou brambor Val Blue. Jak už název napovídá, tak bude barevně odlišná, než u nás běžně dostupné a kupované brambory. Hlízy jsou středně velké, velmi dlouhé až rohlíčkovité s mělkými až středně hlubokými očky a modrofialovou slupkou a dužninou. Tato odrůda brambor má až 3x víc antioxidantů, než u nás běžně pěstované odrůdy brambor. Jedná se o ranou odrůdu určenou pro přímou konzumaci (varný typ B). Registrace této odrůdy proběhla v dubnu 2017 a na 44. ročníku MEZINÁRODNÍHO AGROSALONU ZEMĚ ŽIVITELKA 2017 získal Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě ocenění „ZLATÝ KLAS“.

Nová odrůda brambor Val Blue by se měla vařit ve slupce a ideálně v páře. Modrofialová barva zůstává i po uvaření. Brambory chutnají stejně jako nám známé žluté brambory. Ideální jsou do salátů, polévek, na hranolky či lupínky. Odvážnější kulináři z nich mohou udělat i bramborovou kaši nebo placky.

V zahraničí nejsou barevné brambory neobvyklé, a tak je o novou českou odrůdu velký zájem. V ČR jsou lidé spíše nedůvěřiví a budou si muset zvyknout, že brambory nejsou jen žluté. V některých obchodních řetězcích se ale už můžeme setkat např. s modrými bramborovými lupínky (dovoz z Německa). Co říkáte, vyzkoušeli byste je i do vašich receptů?

Více zde: http://www.vubhb.cz/cs/clanky/brambory/val-blue-varny-typ-b

Autor článku a fotky: Mgr. Hana Vondráčková