Mléko je spojené s lidstvem po staletí, protože patřilo a patří k jeho základním potravinám. Každé mládě se s ním setkává hned po narození. Mateřské mléko je životně důležitou výživou, protože obsahuje všechny nutričně důležité živiny, které jsou potřebné pro zdravý růst a vývoj. Jakmile pomine období kojení, tak se ve větším měřítku setkáváme s mlékem, které je průmyslově zpracované. Pro lidskou výživu se využívá hlavně kravské (celosvětově cca 83 %) a buvolí mléko (asi 13 %). Dále se můžeme setkat s mlékem i dalších zvířat jako např. ovčím, kozím, kobylím, velbloudím a dalšími.
Na českém trhu se setkáváme se třemi druhy kravského mléka: mlékem plnotučným (obsahuje min. 3,5 % tuku), mlékem polotučným, které je částečně odtučněné (obsahuje 1,5-1,8 % tuku) a mlékem odtučněným (obsahuje min. 0,5 % tuku). Mléko obsahuje plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk, cenný mléčný cukr (laktózu), minerální látky (hlavně vápník, zinek, hořčík, jód) a vitaminy (A, D, karoteny, vitaminy skupiny B).
Kravské mléko je bohaté především na cenný vápník, který je velmi důležitý pro náš organizmus. Je základním materiálem pro stavbu kostí a zubů. Lidský organismus si sám vápník vyrobit neumí, a tak jej musíme tělu dodávat prostřednictvím stravy. Potravinami bohatými na vápník jsou právě mléko a mléčné výrobky (kysané mléčné výrobky, sýry, tvarohy). Dále pak potraviny jako např. luštěniny, vaječný žloutek a některé druhy zeleniny. Při nedostatku vápníků ve stravě se mohou objevit některé zdravotní problémy (kazivost zubů, zhoršená kvalita nehtů) a nemoci (křivice u dětí, osteomalacie a osteoporóza). Zvýšený příjem vápníku je tedy doporučován zejména dětem, těhotným a kojícím ženám a starším lidem. Vhodné je tedy konzumovat kysané mléčné výrobky a sýry.
Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková
Použité zdroje:
Společnost pro výživu, z.s. (2016): Výživa a potraviny pro zdraví, ISBN 978-80-906659-0-3
Publikace České technologické platformy pro potraviny (2016): Nutričně významné látky v potravinách, ISBM 978-80-88019-15-2
Publikace České technologické platformy pro potraviny, Ing. Jiří Kopaček, CSc. (2014): MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY, edice Jak poznáme kvalitu?, ISBN 978-80-87719-18-3, ISBN 978-80-88019-02-2
Zdroje obrázku: Pixabay.com, Pexels.com