MASO JE DŮLEŽITÁ POTRAVINA

Položili jste si někdy otázku, zda jíst či nejíst maso? Co by znamenalo takové rozhodnutí z hlediska lidské výživy? Je konzumace masa vůbec pro naše tělo přínosná?

K vyloučení masa z jídelníčku vedou některé lidi náboženské, etické či zdravotní důvody. Jiní to chtějí jen zkusit, jaké to je nejíst maso, nebo jen některý druh. Rozhodnutí je čistě na každém z nás. Nicméně by každý měl vědět, že maso ze zdravotního hlediska patří mezi důležité potraviny, protože obsahuje plnohodnotné bílkoviny (10-20 %). Bílkoviny jsou jednou z živin, která je důležitá pro náš život. Do organizmu přinášejí hmotu, která je nezbytná k výstavbě a obnově tkání. Je vědecky ověřeno, že živočišné bílkoviny (najdeme je např. v mléce, vaječném bílku, mase, rybách) jsou cennější, než rostlinné bílkoviny (jsou v obilovinách, luštěninách). Je to proto, že jejich skladba odpovídá více potřebám našeho organizmu. Obsahují všechny tzv. esenciální aminokyseliny, které si člověk neumí vytvořit sám. Maso dále obsahuje: tuk, železo, zinek, selen, vitaminy A, D, E a vitaminy skupiny B. Obsah těchto důležitých živin se liší dle druhu masa. Konzumace masa je důležitá hlavně pro děti v období růstu, těhotné a kojící ženy, duševně pracující a pro osoby vystavené velké fyzické námaze. Vyvarovat bychom se měli ale masných výrobků s vysokým obsahem tuku (např. vepřový bok, uzeniny). Kvalitní maso (v rozumné míře) by tedy mělo být součástí zdravého jídelníčku.

Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková

Použité zdroje:

Společnost pro výživu, z.s. (2016): Výživa a potraviny pro zdraví, ISBN 978-80-906659-0-3
Publikace České technologické platformy pro potraviny (2016): Nutričně významné látky v potravinách, ISBN 978-80-88019-15-2
TZ Nadace Výživa pro zdraví (24. 11. 2016): Maso-jíst či nejíst? Kvalitní maso by mělo být pravidelnou součástí vyváženého jídelníčku.

Zdroj obrázku: Pexels.com