Polévka:
200 g čerstvého hrášku
16 výhonků zeleného chřestu
2 menší brambory
1 šalotka
olivový olej
2 lžíce kokosového mléka
2 lístky bazalky
sůl
1-1,5 litru vody
Vybavení:
tyčový mixér Philco
Na dozdobení:
Uzený losos
Zakysaná smetana
Low carb krekry:
50 g Nivy
50 g Parmazánu
2 vejce
30 g dýňové mouky
1 lžička olivového oleje
1 lžíce lněných semínek
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Suroviny (kromě semínek a mouky) na krekry dáme do sekáčku a rozmělníme. Vmícháme mouku a semínka a natřeme na pečící papír. Pečeme cca 20 minut.
- Hrášek z lusků vyloupeme, zelený chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na menší kousky. Bramboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
- V hrnci na oleji zesklovatíme šalotku, přidáme hrášek, chřest a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut do změknutí.
- Pak odstavíme z ohně. Přidáme kokosové mléko a bazalku a vše společně tyčovým mixérem umixujeme v hladký krém. Podle hustoty zředíme polévku přidáním vody.
- Dozdobíme smetanou a lososem. Krekry nakrájíme na trojhránky.
autor receptu a fotky: Tichovy dobroty, Kačka Tichá