CHŘESTOVÝ KRÉM

Polévka:

200 g čerstvého hrášku
16 výhonků zeleného chřestu
2 menší brambory
1 šalotka
olivový olej
2 lžíce kokosového mléka
2 lístky bazalky
sůl
1-1,5 litru vody

Vybavení:

tyčový mixér Philco

Na dozdobení:

Uzený losos
Zakysaná smetana

Low carb krekry:

50 g Nivy
50 g Parmazánu
2 vejce
30 g dýňové mouky
1 lžička olivového oleje
1 lžíce lněných semínek

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Suroviny (kromě semínek a mouky) na krekry dáme do sekáčku a rozmělníme. Vmícháme mouku a semínka a natřeme na pečící papír. Pečeme cca 20 minut.
  • Hrášek z lusků vyloupeme, zelený chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na menší kousky. Bramboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
  • V hrnci na oleji zesklovatíme šalotku, přidáme hrášek, chřest a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut do změknutí.
  • Pak odstavíme z ohně. Přidáme kokosové mléko a bazalku a vše společně tyčovým mixérem umixujeme v hladký krém. Podle hustoty zředíme polévku přidáním vody.
  • Dozdobíme smetanou a lososem. Krekry nakrájíme na trojhránky.

autor receptu a fotky: Tichovy dobroty, Kačka Tichá