KTERÉ MASO A MASNÉ VÝROBKY KUPOVAT?

Maso patří od nepaměti mezi nejvyhledávanější potraviny. Zpracováváme jej na bezpočet způsobů. Receptů na jeho přípravu jsou plné kuchařky i internetové portály. Výroba masných výrobků z masa je rovněž hojná. Mezi masné výrobky řadíme např. salámy, párky, klobásy, sekanou, paštiky, tlačenku atd. Spotřebitelé si mohou vybírat v obchodech z desítek druhů těchto produktů. Které z nich jsou však pro naši výživu dobré a vhodné?

Je potřeba uvést, že maso obsahuje cholesterol, stejně jako všechny potraviny živočišného původu. Ačkoli cholesterol nepatří mezi tuky, je zmiňován v souvislosti s nimi, protože je doprovází. Na cholesterol jsou bohaté vnitřnosti (např. vepřová játra 30 mg/100 g). Vnitřnosti mají ale i vyšší výživovou hodnotu, protože jsou bohaté na vitaminy a minerální látky. Nicméně v České republice je příjem cholesterolu u většiny obyvatel vyšší, než je doporučená denní dávka (300 mg/ den). Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu bychom tedy měli v našem jídelníčku omezit. Dále jsou v mase obsažené živočišné tuky – sádlo a lůj. Jejich obsah se liší dle živočišného druhu a také podle toho, kde se zvířata chovají a čím se krmí.

Kterému masu, nebo masnému výrobku ale máme dávat z výživového hlediska přednost? Maso je důležitým zdrojem bílkovin, proto bychom jej úplně vynechávat neměli. Výživoví poradci řadí na pomyslné první místo hovězí a telecí maso (mají vyšší obsah železa, tuku až 8 %). Pro nízký obsah tuku je preferováno drůbeží maso (kuřecí a krůtí bez kůže, 5 % tuku) a králičí maso. Kozí maso a zvěřina patří také k těm méně tučným. Vepřové maso je tučnější a je oblíbené kvůli své chuti. Může obsahovat 10-40 % tuku dle typu masa. Mezi tučná masa se řadí také kachní a husí. Oproti libovému masu, jsou masné výrobky (např. salámy, párky atd.) méně vhodné pro naši výživu. Spotřebitelé je sice mají v oblibě kvůli jejich chuti a snadnému servírování, ale dětem by měly být podávány výjimečně. Většina těchto výrobků mívá vysoký obsah tuku a soli, což není pro náš organizmus vhodné. Rovněž mohou obsahovat méně masa (jde hlavně o levné masné výrobky). Při nákupu je tedy vhodné zaměřit se na čerstvé maso a zajímat se o jeho původ a kde bylo zpracováno. U balených masných výrobků pak sledovat údaje o složení, které jsou uvedeny na obalu a vybírat podle nich, nikoli podle ceny.

Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková

Použité zdroje:

Společnost pro výživu, z.s. (2016): Výživa a potraviny pro zdraví, ISBN 978-80-906659-0-3

Publikace České technologické platformy pro potraviny (2016): Nutričně významné látky v potravinách, ISBN 978-80-88019-15-2

TZ Nadace Výživa pro zdraví (24. 11. 2016): Maso-jíst či nejíst? Kvalitní maso by mělo být pravidelnou součástí vyváženého jídelníčku.

Zdroje obrázku: Pixabay.com, Pexels.com