Nerozpozná to žádný fyzikálně chemický rozbor, nerozlišíme ho senzoricky (ve vůni, chuti, vzhledu). Biomed se od konvenčně produkovaného medu liší podmínkami jeho vzniku. Zajistit
a dodržet podmínky pro bio med není vůbec snadné. Je to med vyprodukovaný v certifikovaném a kontrolovaném ekologickém zemědělství. Jedině pak lze med a včelí produkty označit
uvedenou, zákonem chráněnou značkou BIO.
Včelař prodávající med pod značkou bio, musí svá včelstva chovat v prostředí, kde v okruhu 3 km se zdroje nektaru a pylu skládají převážně z kultur pěstovaných ekologickým způsobem a/nebo divoce rostoucími rostlinami a zajistit dostatečnou vzdálenost od všech nezemědělských zdrojů znečištění, která by mohla vést k zamoření. Musí vyloučit veškeré cizorodé látky, zejména pak některá léčiva. Je zakázáno umělé přikrmování včelstev, na konci období produkce je třeba včelstvům zajistit dostatečné zásoby medu a pylu k jejich přezimování. Umělá výživa včelstev je povolena, pokud je jejich přežití ohroženo extrémními klimatickými podmínkami. Umělá výživa musí sestávat z medu pocházejícího z ekologického zemědělství, přednostně z vlastního hospodářství, nebo z bio cukru. Všechny uvedené požadavky podléhají kontrole státních dozorových orgánů. Med i bez označení BIO může být při dodržení správné chovatelské praxe stejně kvalitní. BIO med však přináší spotřebiteli i další garance dané přísnými podmínkami ekologického zemědělství.
Text převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny, kol. autorů (2015): MED, edice Jak poznáte kvalitu?, (ISBN 978-80-87719-29-9)
Zdroj obrázku: Pixabay.com