ZELENÝ SLANÝ KOLÁČ

Tradiční těsto na slané koláče je mnohem tučnější, a tím pádem také křehčí. Většinou se dává stejné množství másla a stejné množství mouky. Můžete to zkusit i s celozrnnou špaldovou jemně mletou moukou, je to moc dobré. Na předpečení se pak používá zatížení fazolemi, aby se křehké těsto nezvedlo.

Suroviny:

200 g celozrnné špaldové mouky
60 g másla
100 ml minerálky
100 g lněného semínka
sůl 1 lžička
2 žloutky

Na náplň:

400 g špenátu (nebo mražených listů)
můžeme přidat rukolu, řeřichu, kopřivu
200 ml smetany na vaření
100 g kvalitní šunky
2 bílky
česnek
sůl
3 vejce

Vybavení:

robot Philco

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Na pánvi podusíme špenát, šunku a smetanu. Vmícháme česnek a bílky a necháme zredukovat tekutinu. Osolíme.
  • Mezitím smíchejte všechny suroviny na těsto, vypracujte kompaktní těsto a prsty ho natvarujte (nebo ho vyválejte) do formy vyložené pečícím papírem.
  • Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte předpéct na 15 minut do vyhřáté trouby.
  • Na předpečený korpus nandejte směs zeleného a smetany, vyklepněte vejce a dejte péct na cca 25–30 minut.

autor receptu a fotky: Tichovy dobroty, Kačka Tichá