Jak si pochutnat na melounech bez rizika?

rizika při konzumaci melounů

Během letních měsíců si rádi kupujeme melouny. Jsou chutné, sladké, výborně osvěží a v oblibě je mají jak děti, tak i dospělí. Nejčastěji je krájíme na plátky. Dají se z nich vyrábět domácí limonády, zmrzliny, nebo se přidávají do ovocných pohárů a salátů. Napadlo vás ale někdy, že dužina melounu v některých případech může být příčinou i zdravotních obtíží?

Melouny mohou přijít do styku s bakteriemi, viry a parazity kdykoli během jejich cesty ke konečnému spotřebiteli – od pěstování, následného transportu, přes skladování, prodej, až po přípravu v domácnostech. Pokud se nějaké ovoce s dužninou krájí, loupe, vykrajuje nebo mixuje, tak se připraví velmi příznivé prostředí pro množení mikroorganismů vč. těch, které vám mohou způsobit zdravotní obtíže. Velmi snadno se totiž přenesou z povrchu ovoce např. na noži, nebo na prstech neumytých rukou do dužiny. Čím to je? Důvodem je, že melouny mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Mikroorganismy (např. bakterie Salmonella, Listeria a Escherichia coli) se v prostředí, které je málo kyselé, rychle množí. Pokud tedy naporcovaný meloun skladujete ve vyšších teplotách a ne v ledničce, tak mikroorganismům dáváte zelenou, aby se v dužině plodu rychle pomnožily a to může mít za následek vznik infekčních onemocnění. Hygienická stanice hlavního města Prahy dokonce uvádí, že jsou známé i případy, kdy se lidé nakazili žloutenkou typu A po konzumaci nesprávně upravených melounů. Bylo to však onemocnění, které si turisté dovezli z dovolených na jihu Evropy.

Jak správně manipulovat s melouny?

Pokud se chcete vyvarovat nepříjemnému onemocnění, tak je důležité dodržovat pravidla osobní hygieny a hygieny v kuchyni při manipulaci s melouny. Jak zní doporučení? Zajistit si dostatečně velkou a čistou pracovní plochu, mít čisté ruce a používat důkladně vyčištěné nože a prkénka. Povrh ovoce vždy umýt, aby nebylo znečištěné např. od hlíny nebo mikroorganismů ze závlahové vody (ta může obsahovat i hnojivo).

Maloobchodní prodejny potravin a restaurační zařízení by měly krájet pouze takové množství melounů, které jsou schopni prodat zákazníkům během 2 hodin. Ovoce by mělo být uchované v chladničkách a nemělo by být umístěné na přímém slunci. Spotřebitelé by měli sníst naporcované melouny co nejdříve, nebo je urychleně uložit do ledničky. Nakrájené melouny, které byly několik hodin vystavené vysokým teplotám mimo chladničku (např. vystavené na pultu a na sluníčku), by se neměli jíst a raději preventivně zlikvidovat.

Cílem tohoto článku není čtenáře vystrašit a znechutit jim konzumaci melounů, ale upozornit je na možná rizika. Zejména citlivější osoby (jako např. těhotné ženy, malé děti, senioři a nemocné osoby), které se chtějí vyvarovat případným zdravotním obtížím, by neměli jíst naporcované melouny, které byly skladované několik hodin při pokojové teplotě.

Zdroje:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/k-letu-patri-melouny-na-co-si-dat-pozor.aspx

http://www.hygpraha.cz/dokumenty/k-letu-patri-melouny–na-co-si-dat-pozor–3197_3197_161_1.html

http://www.bezpecnostpotravin.cz/bfr-zdravotni-rizika-z-melounu.aspx

 Článek podle uvedených zdrojů připravila: Mgr. Hana Vondráčková

Zdroj obrázku: Pixabay.com