Jak naložit s houbařskými úlovky, které nestihnete spotřebovat do 3 dnů?

hřiby, koš hub

Snad každý z nás alespoň jednou do roka vyrazí do lesa na houby. Procházka po lese na čerstvém vzduchu s vidinou naplnit košík čerstvými hříbky, liškami či bedlami je na programu nejednoho chalupáře, či výletníka z města. Z čerstvých hub se většinou dělají polévky, smaženice, nebo se prostě obalí klobouky a pečou jako řízky. Tyto lahůdky si nenechají ujít snad žádní houbaři.

Víte však, jak dlouho po sběru jsou houby ještě považované za čerstvé? Podle vyhlášky § 22 vyhlášky č. 157/2003 Sb., do které spadají i houby, se za čerstvé houby považují jen houby, které volně rostou a jsou po sběru uchovávány v ledničce ne více jak 3 dny. Houby totiž obsahují velké množství vody a bílkovin. Jsou proto oblíbené u mikroorganizmů. Pokud se s nasbíranými houbami nakládá nesprávně, tak mohou rychle podléhat hnilobě a plesnivět. Následovat pak mohou nepříjemné střevní potíže. Podle doporučení Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) by se měly sbírat jen mladé a zdravé houby, které je třeba zpracovat co nejdříve.

Jak tedy naložit s houbařskými úlovky, které nestihnete spotřebovat do 3 dnů? 

Někdy se podaří nasbírat i několik košíků hub za jedno odpoledne. Čištění a krájení je pak na hodiny. Tato činnost by se měla provést hned, aby se od sebe oddělily zdravé a „nezdravé“ houby. Ne všechny houby stihnete ještě ve stejný den zpracovat či sníst. Očištěné houby by se měly uložit do chladu (ideálně do lednice) a spotřebovat do 3 dnů. Určitě se mezi milovníky hub najdou i ti, kteří si chtějí houby schovat na zimu třeba do polévky, nebo do omáčky pod maso. Nejčastěji je suší, nebo zavařují.

Jak bezpečně sušit houby?

Je více možností. Například vložit nakrájené a očištěné plátky hub do sušičky. Častěji používanou metodou je nakrájené houby předsušit na sítech na zastíněném, suchém a větraném místě a dosušit je například v elektrické troubě při teplotě kolem 50 stupňů Celsia. Pokud sušíme houby v troubě, je vhodné ještě před vyjmutím houby krátce, stačí na 5 minut, zahřát na teplotu kolem 80 stupňů Celsia. To v nich definitivně zničí veškeré, případně přítomné, hmyzí zárodky.

Jak se pozná, že jsou houby opravdu kvalitě usušené?

Správně usušené houby by se nám měly lámat v prstech. Usušené houby by se měly vložit do předehřátých sklenic a uložit do tmavého a suchého prostředí. Proč předehřívat sklenice? Po vymývání sklenic může v zůstat uvnitř trochu vlhkosti, která by mohla způsobit, že by houby později zplesnivěly. Předehřátím sklenic tomu předejdete.

Jak správně zavařovat houby do skleniček?

Návodů jak na to, existují na internetu stovky. Základní pravidlem ovšem je, houby  před samotným zavařování krátce povařit a poté samotné skleničky ponořit do vroucí vody (100 stupňů Celsia) alespoň na dobu 30 minut. Tím se zajistí zničení všech bakteriálních zárodků. Hlavní zásadou ovšem je, že použité víčko na skleničce dobře těsní a nedostane se dovnitř vzduch.

Mohou se houby zamrazovat?

V dnešní době výkonných mrazniček je zmrazování hub v domácích podmínkách jedním z obecně používaných způsobů konzervace hub. Podle HSHMP je houby možné zmrazovat syrové i tepelně upravené. Krátká tepelná úprava před zamražením se doporučuje u větších hub, které je třeba pokrájet na menší kousky. Syrové houby je potřeba v mrazničce uchovávat v dokonale utěsněném obalu, jinak jejich vůně ovlivní ostatní potraviny v mrazničce. Zmrazené houby je třeba spotřebovat nejdéle do několika měsíců, maximálně půl roku, jinak vymrzají a ztrácejí na kulinářské hodnotě.

Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/sklenice-do-kterych-davate-susene-houby-predehrejte-v-troube.aspx

Článek připravila dle uvedeného zdroje: Mgr. Hana Vondráčková

Zdroj obrázku: Pexels.com