Chtěli byste si připravit o něco zdravější perníčky? Hladkou pšeničnou mouku nahraďte žitnou moukou a místo cukru použijte jen trochu medu.
Ingredience:
250 g hladké žitné mouky (nebo špaldové mouky)
50 g másla
1 vejce + 1 na potření
2 polévkové lžíce mléka
3 polévkové lžíce medu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
koření do perníčků (hřebíček, skořice)
Postup:
Smícháním všech ingrediencí vypracujeme těsto, které pak dáme do fólie a do lednice na 12 hodin odležet. Poté vyválíme těsto na plát cca 3 mm vysoký a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky pak pečeme na pečícím papíru v troubě při 170 stupních cca 6-8 min., až zhnědnou. Ihned po vytažení je potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byly pěkně lesklé. Po vychladnutí je můžeme nazdobit cukrovou polevou. Hotové perníčky je vhodné uložit do uzavřené krabice na suché a chladné místo na 2 týdny, aby se pěkně rozležely a změkly.
Foto: Mgr. Hana Vondráčková