Perníčky z žitné mouky

cukroví

Chtěli byste si připravit o něco zdravější perníčky? Hladkou pšeničnou mouku nahraďte žitnou moukou a místo cukru použijte jen trochu medu.

Ingredience:

250 g hladké žitné mouky (nebo špaldové mouky)

50 g másla

1 vejce + 1 na potření

2 polévkové lžíce mléka

3 polévkové lžíce medu

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička citronové kůry

koření do perníčků (hřebíček, skořice)

Postup:

Smícháním všech ingrediencí vypracujeme těsto, které pak dáme do fólie a do lednice na 12 hodin odležet. Poté vyválíme těsto na plát cca 3 mm vysoký a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky pak pečeme na pečícím papíru v troubě při 170 stupních cca 6-8 min., až zhnědnou. Ihned po vytažení je potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byly pěkně lesklé. Po vychladnutí je můžeme nazdobit cukrovou polevou. Hotové perníčky je vhodné uložit do uzavřené krabice na suché a chladné místo na 2 týdny, aby se pěkně rozležely a změkly.

Foto: Mgr. Hana Vondráčková