Pečení chleba doma není žádná věda

recept na chléb

V dnešní době si můžeme vybírat z velkého množství chlebů i jiného pečiva v obchodech i v malých pekárnách. Pro některé ale může být lákavé vyzkoušet si upéct svůj chléb v klidu domácího prostředí.

Co budeme potřebovat?

Původní recepty obsahují pouze mouku, vodu, sůl a tuk. Upéct chléb lze i bez přidaného tuku, variabilní složkou jsou různé druhy semínek, posypový materiál a další přísady. Z mouky potřebujeme připravit kvásek, nejlépe z celozrnné žitné mouky.

Příprava těsta a pečení chleba v troubě

Celkové množství surovin je vztaženo na dva upečené bochníky. Při správném dodržení návodu dostaneme každý bochník o hmotnosti přibližně jeden kilogram.

  1. Do nádoby s kváskem (nejčastěji druh skleničky) přidáme vlažnou vodu, rozmícháme a směs vylijeme do zadělávací nádoby (větší, ne příliš vysoká mísa nebo hrnec).
  2. Do zadělávací nádoby s rozmíchaným kváskem přidáme 300 gramů mouky (žitné), rozmícháme a přidáme vodu, abychom získali těsto kašovité konzistence. Odebereme jednu lžíci této kaše jako základ kvásku na příští pečení (do čisté vymyté skleničky). Nádobu přikryjeme a necháme při pokojové teplotě působit 12 až 15 hodin. Nyní máme základ na těsto.
  3. V půllitrové sklenici s vlažnou vodou rozmícháme 22 gramů soli, přidáme do nádoby se základem těsta a rozmícháme.
  4. K soli a základu přidáme 600 gramů mouky. Pro pečení v troubě je vhodné mít minimálně asi 20 % hladké pšeničné mouky, která díky lepku pojí těsto dohromady. Záleží na každém, jaké druhy a poměry mouk si nakombinuje. Osvědčené použití je 200 gramů celozrnné grahamové žitné mouky, 200 gramů celozrnné žitné chlebové, pak například 50 gramů pohankové mouky a hlavně 150 gramů celozrnné pšeničné plnohodnotné mouky.
  5. Nasypeme do směsi 13 gramů kmínu, 100 gramů slunečnicových semen a 100 gramů dýňových semen (semínka není povinné přidávat). Vařečkou ručně nebo v pekárně umícháme těsto, doba míchání je cca 10 až 25 minut. Těsto nesmí být řídké ani moc tuhé. Mělo by vytvářet tzv. provazce.
  6. Nyní máme k dispozici těsto na 2 bochníky. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny. Na pomoučeném stole překládáme těsto přes sebe tak dlouho, dokud nevznikne hmota, která drží tvar. Těsto vytvarujeme do bochníku a necháme kynout v pomoučené ošatce asi 4 hodiny. Ošatku přikryjeme utěrkou, aby těsto nevysychalo.
  7. Troubu rozpálíme na 250 °C (se dvěma plechy uvnitř). Až se trouba rozpálí na požadovanou teplotu, horní horký plech vytáhneme a vyklopíme na něj z ošatek bochníky. Na spodní plech nalijeme asi 2 decilitry vody. Pára je důležitá na začátku kvůli tomu, aby se nepotrhala kůrka chlebu a zůstala vlhkost v troubě. Horký plech s bochníky vložíme do trouby.
  8. Pečeme přibližně 20 minut na 250 °C, poté teplotu stáhneme na 230 °C a dopékáme dalších 20 minut. Celková doba pečení chleba je tedy okolo 40 minut.
  9. Po upečení plech vytáhneme a upečený chléb z plechu přemístíme na rošt do vychladnutí. Je dobré, když chléb může při chladnutí dýchat ze všech stran.
  10. Vychladlý chléb uchováváme nejlépe zabalený v látkové utěrce.

Tip na závěr: Nejchutnější je chléb až na druhý den. Zatepla zkonzumovaný upečený čerstvý chléb totiž může vyvolat nepříjemné pocity ve střevech.

Autor: Ing. Lucie Dohnalová

Zdroj foto: Pixabay.com