Senioři by svoje stravování neměli podceňovat. I starší člověk potřebuje vyváženou stravu bohatou na všechny potřebné složky. Nabízíme několik pravidel, podle kterých by se měl každý senior řídit. Ve stáří se snižuje chuť k jídlu, zhoršuje se rozeznávání chuti. Dochází tak ke snížení příjmu potravy a používání většího množství soli a koření. K omezení příjmu potravy přispívají i potíže s chrupem, bolesti v dutině ústní i potíže s polykáním. Z důvodu opotřebení tělních orgánů a sliznic střev, případné jejich záněty vedou k snížení vstřebávání všech nutričních složek z přijímané stravy. Tyto problémy vedou k nedostatku důležitých živin, především bílkovin a vitamínů a některých minerálních látek Mezi nedostatkové složky patří především zinek a vápník, z vitaminů jsou to vitamin D, vitamin C i některé z vitaminů skupiny B.
Jaké jsou tedy zásady stravování?
1. Strava má být pestrá pro zajištění všech potřebných látek.
2. Jíst alespoň 3x denně, abyste zabránili podvýživě a s tím spojenými komplikacemi.
3. Kuchyňská úprava musí být šetrná pro uchování co nejvíce vitamínů.
4. Konzistence stravy měkčí, mixovaná, mletá, abyste se přizpůsobili zhoršenému chrupu a snížené schopnosti polykat.
5. Dostatečné množství bílkoviny: maso přibližně 100 gramů na den, preferovat libové. Alespoň dvakrát týdně jezte ryby, možné jsou i rybí konzervy jako sardinky v oleji, makrely v tomatě, marinované ryby apod. A nezapomeňte na vejce, aby nedocházelo k odbourávání vlastní svalové hmoty.
6. Mléko a mléčné výrobky: jezte alespoň dvě dávky denně, za dávku považujeme 250 mililitrů mléka, acidofilního mléka nebo kefíru, 1 jogurt, cca 50 gramů sýra nebo tvarohu. Vzhledem k dobré stravitelnosti, pozitivním zdravotním účinkům živé mikroflóry a široké nabídce na trhu jsou velmi vhodné (zakysané) mléčné výrobky. Jsou zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a kvalitních, plnohodnotných bílkovin.
7. Ovoce a především zeleninu jezte několikrát denně. Jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Vzhledem k možným problémům s kousáním a trávením je vhodné zeleninu tepelně upravit a ovoce konzumovat ve formě pyré, kompotů nebo šťáv.
8. Nezapomínejte na pravidelné a časté pití vhodných tekutin, denně přibližně 1,5 až 2 litry. Zabráníte dehydrataci a následnému kolapsu organismu. Do celkového množství přijímaných tekutin lze počítat i vývarové polévky.
9. V případě špatné tolerance pevné stravy nebo nedostatečné konzumace stravy doplňujte tekutými komplexními výrobky typu nutridrink. Zvýší nutriční kvalitu běžného jídla, např. na přípravu omáček, polévek, nápojů.
10. Po konzultaci s lékařem běžnou stravu doplňte o potravinové doplňky určené pro seniory.
11. Priorita u starých osob je prevence podvýživy. Snažte se tedy co nejméně znepříjemňovat si život zákazy potravin a pokrmů, které máte rádi, pokud to není nezbytné ze zdravotních důvodů (například kvůli cukrovce, onemocnění jater, ledvin atd.).
Strava starých lidí by měla být podobná stravě dětí, jen v případě chronických onemocnění upravená s ohledem na nutná speciální výživová opatření.
Autor článku: Ing. Hana Střítecká, Ph.D.
Zdroj obrázku: Pixabay.com