Dnes už snad každý ví, že pokud chce být fit a nechce být často nemocný, tak by měl své tělo také pravidelně zásobovat vitaminy. Víte ale, co jsou to vlastně vitaminy a proč jsou pro náš organismus tak důležité?
Vitaminy jsou organické látky, které jsou potřebné pro náš život. Podílí se na správném fungování tělesných orgánů, transformaci živin z potravin na energii, detoxikaci a imunitě. Jsou nezbytné pro růst, celkovou vitalitu organismu a pro obranu před nejrůznějšími chorobami. Každý z nich má svoji vlastní důležitou funkci a nemůže být nahrazen žádnou jinou látkou. Lidské tělo si většinu vitaminů neumí vyrobit samo (výjimkou jsou vitamin K a D3). Musíme je tedy dodávat prostřednictvím stravy. Vitaminy jsou obsaženy v různém množství ve všech základních potravinách. Stačí nepatrné množství. Pokud ale nastane nedostatek či nadbytek vitaminů, tak to může během krátké doby negativně ovlivnit fungování celého organizmu. Při tzv. hypovitaminóze (nedostatku vitaminů) a tzv. hypervitaminóze (přebytku vitaminů) se mohou objevit poruchy a problémy tělesných funkcí, a dokonce i vážná onemocnění.
Vitaminy se dělí do 13 základních druhů a označují se většinou velkými písmeny abecedy s číselnými indexy či názvy. Rozlišují se podle jejich rozpustnosti na vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B3, B5, B6, H, B9, B12, C) a v tucích (A, D, E, K). Také je důležité zmínit, že každý vitamin se uchovává v organizmu na různě dlouho dobu. Vitaminy, které jsou rozpustné ve vodě, se v našem těle ukládají jen v malém množství a vylučujeme je močí. Proto se musí doplňovat pravidelně. Jedná se např. o vitaminy ze skupiny B a o vitamin C (uchovává se v organizmu 2-6 týdnů). Zato vitaminy, které se rozpouští v tucích, se vážou na tuky a přes střeva se vstřebávají do krevního oběhu. Jde např. o vitaminy A, D, E, K. Ukládají se v játrech. Jsou zde uloženy jako rezerva pro případ, že by naše tělo mělo nedostatek vitaminů. Pokud by taková situace nastala, tak se uvolní.
Je-li tedy náš jídelníček dostatečně pestrý a vyvážený, tak tyto důležité látky svému organismu s největší pravděpodobností zajistíme (pokud jsme úplně zdraví) v dostatečném množství.
Použité zdroje:
Společnost pro výživu, z.s. (2016): Výživa a potraviny pro zdraví, ISBN 978-80-906659-0-3
Publikace České technologické platformy pro potraviny (2016): Nutričně významné látky v potravinách, ISBN 978-80-88019-15-2
Publikace České technologické platformy pro potraviny (2016): Vyvážená strava a zdraví, ISBN 978-80-88019-14-5
Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková
Zdroj foto: Pixabay.com