Připravujete každý den svým dětem svačinu? Jak by se měla správně zabalit, aby vydržela co nejdéle čerstvá? Pokud používáte pro balení potravin alobal, tak se držte 6 doporučení hygienika hlavního města Prahy pro používání alobalu v případě balení svačin:
1) Rozkrájené ovoce a zeleninu nebalit do alobalu a využít raději plastovou folii nebo samostatnou plastovou krabičku.
2) Nejen vzhledem k úbytku vitaminů a mikrobiologické bezpečnosti je vhodné krájet ovoce, zeleninu a připravovat svačinu až těsně před použitím, aby doba kontaktu s obalem byla co nejkratší, pro alobal by neměla doba kontaktu překročit 4 hodiny.
3) Plátkový sýr vkládat raději do pečiva nebo ponechat v originálním obalu, případně v polyetylénovém (PE) sáčku. PVC potravinové folie nejsou v případě sýrů obsahujících tuk vhodné.
4) K přípravě svačin používat suroviny čerstvé a uchovávané v chladu podle doporučení výrobce. Nižší teplota svačiny je vhodná nejen ke zpomalení mikrobiologických procesů, ale i ke snížení uvolňování hliníku a případně i dalších látek z obalů.
5) Alobal lze bez problémů použít k zakrytí pekáče při pečení či grilování. Riziko kontaminace hliníkem takto připravované potraviny je minimální.
6) Dodržovat upozornění výrobců alobalů o nevhodnosti použití pro silně kyselé a slané potraviny obzvlášť při tepelné úpravě do alobalu zabalených kyselých a zároveň slaných potravin, např. pokrmů obsahující větší množství osolených rajčat, což může vést ke zvýšenému uvolňování hliníku.
Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/jak-spravne-balit-detem-svaciny.aspx
Zdroj foto: Pixabay.com