Do čeho balit dětem svačiny?

sendvič

Připravujete každý den svým dětem svačinu? Jak by se měla správně zabalit, aby vydržela co nejdéle čerstvá? Pokud používáte pro balení potravin alobal, tak se držte 6 doporučení hygienika hlavního města Prahy pro používání alobalu v případě balení svačin:

1) Rozkrájené ovoce a zeleninu nebalit do alobalu a využít raději plastovou folii nebo samostatnou plastovou krabičku.
2) Nejen vzhledem k úbytku vitaminů a mikrobiologické bezpečnosti je vhodné krájet ovoce, zeleninu a připravovat svačinu až těsně před použitím, aby doba kontaktu s obalem byla co nejkratší, pro alobal by neměla doba kontaktu překročit 4 hodiny.
3) Plátkový sýr vkládat raději do pečiva nebo ponechat v originálním obalu, případně v polyetylénovém (PE) sáčku. PVC potravinové folie nejsou v případě sýrů obsahujících tuk vhodné.
4) K přípravě svačin používat suroviny čerstvé a uchovávané v chladu podle doporučení výrobce. Nižší teplota svačiny je vhodná nejen ke zpomalení mikrobiologických procesů, ale i ke snížení uvolňování hliníku a případně i dalších látek z obalů.
5) Alobal lze bez problémů použít k zakrytí pekáče při pečení či grilování. Riziko kontaminace hliníkem takto připravované potraviny je minimální.
6) Dodržovat upozornění výrobců alobalů o nevhodnosti použití pro silně kyselé a slané potraviny obzvlášť při tepelné úpravě do alobalu zabalených kyselých a zároveň slaných potravin, např. pokrmů obsahující větší množství osolených rajčat, což může vést ke zvýšenému uvolňování hliníku.

Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/jak-spravne-balit-detem-svaciny.aspx

Zdroj foto: Pixabay.com