Himalájská sůl

sůl

Himalájská sůl vznikla před 200 milióny let jako důsledek klimatických změn. V místech, kde vyschlo moře, po odpaření zůstaly mocné vrstvy minerální soli. Tyto vrstvy jsou dnes díky pochodům hornin pod povrchem země v hloubce 600 až 800 metrů pod mořem. Barva himalájské soli může být klasická bílá, ale také růžová, transparentní, načervenalá až červená. Himalájská sůl je považována za nejčistší sůl na Zemi. Je manuálně těžena v Pákistánu na úpatí pohoří Himálají. Himalájská sůl se používá v běžné kuchyni, ale také pro terapeutické koupele. Z růžové soli se dnes velmi často vyrábějí lampy a svícny.

Text byl převzat z publikace Platformy pro reformulace, České technologické platformy pro potraviny: Slaná fakta o soli, aneb je sůl nad zlato? (2017), ISBN 978-80-88019-18-3

Zdroj foto: Pixabay.com