Nejčastější mýty o cukru a potravinách cukr obsahujících

cukr
  • Třtinový cukr je zdravější než řepný

Cukr řepný i třtinový jsou tvořeny stejnou látkou – sacharózou. Výživová hodnota je tedy stejná.

  • Hnědý cukr nebo melasa jsou nutričně bohatší než cukr rafinovaný

Při rafinaci se odstraňují vedle nečistot i některé pozitivně působící minerální látky, ale nutriční hodnota se výrazně nesníží.

Hnědý cukr obsahuje 97,5 % sacharózy, což je o 2,2 % méně než rafinovaný cukr. Z hlediska nutriční hodnoty to je nevýrazný rozdíl, a proto jsou informace o příznivých účincích hnědého cukru přehnané. Totéž platí i pro třtinovou melasu, která naopak může obsahovat, pokud není speciálně přečištěná, rizikové látky z původní suroviny.

  • Konzumuji pouze výrobky slazené sladidly, tak neztloustnu

Pokud neomezíme celkový příjem energie a současně nezvýšíme výdej, nezhubneme.

V USA v posledních desetiletích stoupla spotřeba sladidel, ale výskyt obezity je stále na vzestupu, protože se neomezil příjem energeticky bohatých potravin, a naopak klesá pohybová aktivita.

  • Všechny přídatné látky s kódem E jsou více nebo méně škodlivé

Bezpečnost „éček“ včetně sladidel je pečlivě ověřena. Výsledkem složitých testů je tzv. ADI, tj. akceptovatelný denní příjem, na jehož základě se stanoví maximální povolené množství pro použití v potravinách (u potravin, kterých se konzumuje větší množství, je tato hodnota nižší).

  • Želatinoví medvídci jsou vhodnou sladkostí, protože jsou dobré na klouby

Tato sladkost vám při problémech s pohybovým aparátem nepomůže. Želatiny je ve výrobku tak málo (a ještě ne v patřičné kvalitě), že pokud byste měli přijmout alespoň minimální účinné množství želatiny, přijali byste tolik energie, že by to veškeré benefity želatiny přebilo.

  • Snídaňové cereálie jsou ke snídani nejzdravější

Jako neexistuje nezdravá potravina (pouze její nezdravé množství v rámci jídelníčku), je velice zavádějící tvrdit o některé potravině, že je nejzdravější. Pravdou je, že když už si „snídaňové cereálie“ chcete dát, měli byste pečlivě vybírat a plánovat jejich konzumaci na ráno (příp. dopoledne) nebo na chvíli, po níž vás ještě čeká nějaká pohybová aktivita. Důležité je hlídat množství přidaného cukru, které by nemělo přesáhnout 20 g cukru.

  • Stoprocentní ovocné džusy jsou dietní

Jestliže žijete v domnění, že budete-li pít místo limonád 100% ovocné džusy, bude se vám hubnout lépe, jste na omylu. Tyto džusy mají totiž stejnou (a někdy i vyšší) energetickou hodnotu jako slazené limonády. Samozřejmě jejich výživová hodnota je daleko cennější díky obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny, ale energetická hodnota výhodnější není. Proto je vhodné zařazovat 100% džusy ředěné vodou alespoň 1:1. Skleničku takového džusu můžete také do jídelníčku započítat jako porci ovoce. Pozor na nektary, což jsou 25–50% ovocné šťávy, navíc ještě doslazované.

  • Hořká čokoláda je vhodná na hubnutí, protože má méně energie

Hořká čokoláda má vyšší podíl kakaa, a proto je výživově hodnotnější. Energetická hodnota je však téměř stejná. Proto i v případě hořkých čokolád či čokolád s vysokým procentem kakaa musíme kontrolovat přijímané množství. Výrazná chuť navíc konzumaci menšího množství napomáhá.

  • Sladkosti jsou hlavně o obsahu cukru

Sledovat energetickou hodnotu a množství sacharidů (a cukru) u sladkostí určitě nestačí. Ve většině případů je důležité sledovat i obsah tuku, a to co do jeho množství i složení.

  • „Dia“ výrobky (výrobky pro diabetiky) jsou při hubnutí vhodnější

Označení „dia“ už u nás z důvodu absence výživových výhod nesmí být na výrobcích uváděno, často bývá nahrazeno výrazem „pro diabetiky“. Tyto potraviny by měly smysl, kdyby u nás byla převaha diabetiků 1. typu, kteří jsou závislí na inzulinu a jeho aplikaci mají přesně nadávkovanou podle množství sacharidů v jídelníčku. V dnešní době je z více než 800 000 registrovaných diabetiků přes 90 % diabetiků 2. typu, z nichž naprostá většina má nadměrnou hmotnost, a měli by tudíž ve svém jídelníčku omezovat energii, a to i z tuků. Výrobky nabízené jako vhodné pro diabetiky – s potlačenou složkou sacharidů/cukru, ale s o to větším obsahem tuku – nemají oproti běžným potravinám nižší energetickou hodnotu, a nejsou tedy vhodnější alternativou ani energetickou, ani nutriční.

Převážná část textu byla převzata z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad.

Autor: STOB s.r.o., článek z projektu Prožij rok zdravě

Zdroj foto: Pixabay.com