Je nutné během roku zvyšovat příjem vitamínů? Vitaminy jsou mikroživiny, které potřebujeme dodat našemu organizmu zvenčí, protože si je sám neumí vyrobit. Každý vitamin se však v našem těle ukládá na různě dlouhou dobu. Společnost pro výživu uvádí ve své publikaci Výživa potraviny pro zdraví krásné příklady pro představu, jak dlouho některé vitaminy zůstávají v našem organizmu: vitamin B1, biotin a kyselina listová se uchovávají 4-10 dní, vitamin C, K, B2, B6 a kyselina listová se uchovávají 2-6 týdnů, vitamin D 2-4 měsíce, vitamin E 6-12 měsíců, vitamin A 1-2 roky a vitamin B12 2-5 let.
Pokud je náš jídelníček pestrý a vyvážený, tak tyto důležité živiny pravděpodobně přijímáme v dostatečném množství. U každého z nás však mohou nastat situace, kdy je potřeba našemu organizmu zvýšit příjem energie a živin, a tedy i vitamínů. Jedná se o různá zatížení našeho organizmu, která souvisejí s onemocněním (např. chřipka, angína aj.), stresem, dlouhodobým užíváním některých léků a hormonální antikoncepce. Také ženy v těhotenství a během kojení, lidé, kteří vykonávají fyzicky náročnou práci a profesionální sportovci, potřebují zvýšit příjem vitaminů. Nejen oni, ale i každý z nás (dospělí i děti), by měl obzvlášť v zimním období a na jaře zajistit svému organismu dostatečný přísun těchto zdraví prospěšných látek. Přes zimu většinou jíme méně ovoce a zeleniny, než v létě. Také svítí méně sluníčko, nevystavujeme se tolik jeho záření a nezískáváme tedy dostatek vitaminu D. Ten je důležitý pro naše kosti a imunitu (zejména u dětí a seniorů). Proto během zimního období a na jaře, kdy máme menší příjem vitaminů, se cítíme unavenější a jsme náchylnější k onemocnění. Je vhodné do jídelníčku zařadit potraviny a pít nápoje bohaté na vitaminy. Po dohodě s lékařem je možné zařadit také vitaminové doplňky.
Použité zdroje:
Společnost pro výživu, z.s. (2016): Výživa a potraviny pro zdraví, ISBN 978-80-906659-0-3
Publikace České technologické platformy pro potraviny (2016): Nutričně významné látky v potravinách, ISBN 978-80-88019-15-2
Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková
Zdroj foto: Pexels.com