Paskalizace – metoda, jak si dopřát ovocné a zeleninové šťávy prémiové kvality

detox, paskalizace

V současné době jsou čím dál více populární fresh bary, kde si můžete objednat čerstvě lisované šťávy z ovoce či zeleniny, které vám připraví obsluha na počkání. Oblíbené jsou i kombinace ovoce a zeleniny. Čerstvé džusy zařazují pravidelně do svého jídelníčku příznivci zdravého životního stylu a jsou doporučovány také dětem zejména kvůli vynikající chuti, vysokému obsahu vitaminů, minerálů, živých enzymů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Pravidelná konzumace čerstvě vylisovaných šťáv napomáhá čištění organismu, podporuje trávení, odstraňuje únavu, pomáhá při redukci nadváhy a především dodávají tělu rychle vitalitu a energii. Jejich výhodou je také, že neobsahují přidané cukry a konzervační látky jako průmyslově vyrobené džusy. Šťáva ale rychle oxiduje (při tomto procesu přicházíme i o část vitaminů) a může se zkazit, proto je důležité vypít čerstvě vymačkané produkty ihned po jejich přípravě. Džusy proto není vhodné připravovat do zásoby, protože jejich výživná hodnota by nebyla stejná jako u čerstvých šťáv. Čerstvé džusy si můžete vyrobit v odšťavňovači ale také doma, nebo koupit v obchodech.

Jak je to tedy se šťávami, které jsou umístěné v supermarketech sekci fresh džusů? Jsou skutečně nabité zdraví prospěšnými látkami? A jak je možné, že mají dlouhou trvanlivost, když odborníci doporučují čerstvě šťávy bezprostředně po jejich vymačkání vypít? Při výběru je vhodné si přečíst etikety na lahvičkách, abyste se dozvěděli, jakou metodou je nápoj ošetřen, aby se docílilo jeho delší trvanlivosti. Pokud je na něm uvedeno, že byl pasterován, tak věřte, že moc vitaminů obsahovat nebude. Pasterace (nebo také pasterizace) je jednou z metod konzervace potravin, jejíž podstatou je krátkodobé zvýšení teploty na 80–90 °C, a následné zchlazení, které způsobí zničení veškerých bakterií, ale prakticky také všech enzymů a valné většiny vitamínů. Podepíše se také na chuti i barvě konečného produktu.  Je smutné, že někteří výrobci umisťují na obaly svých výrobků název „Fresh“ s cílem vyvolat dojem čerstvosti. Hájí se tím, že jde pouze o název výrobku a že vzadu na obalu je malým písmem uveden správně způsob ošetření „šetrnou pasterací“.

Nebojte, fresh prémiové kvality lze koupit i v supermarketech! Existuje totiž relativně nová technologie ošetření potravin vysokým tlakem, díky které si čerstvé potraviny, a tak i čerstvě vylisované šťávy zachovávají stejnou barvu, chuť a obsah živin jako původní suroviny. Tato technologie se nazývá – PASKALIZACE. Paskalizace neboli zpracování potravin za použití vysokého tlaku (High hydrostatic pressure – HPP) je technika bez použití vysoké teploty. Do České republiky byla zaváděna za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Ve světě se již metoda ošetření vysokým tlakem používá na maso, šunku, uzeniny, mořské plody, ovocné a zeleninové šťávy a pyré, dressingy, dipy, quacamole, vařenou rýži, apod. V České republice je technologie v současné době využívána dvěma výrobci (akciové společnosti Kofola – šťávy UGO a Beskyd Fryčovice – šťávy REFIT).

Jak paskalizace funguje?

Potravina je zabalena do pružného obalu (např. plastové lahvičky s čerstvě vylisovanou šťávou) a umístěna do tlakové komory vysokotlakého lisu. Vše je ponořeno do tlakovací kapaliny-většinou pitné vody. Po uzavření se v komoře zvýší tlak na 6000 i více barů čerpáním další vody. Pro srovnání, na nejhlubším místě na mořském dně, v Mariánském příkopu hlubokém 11 km, je tlak pětkrát nižší. Pro představu, jaká je to síla, byste se museli ponořit do hloubky 60 km, abyste docílili stejného tlaku. Tento tlak se udržuje po dobu 2–15 min. v závislosti na potravině. Vysoký tlak při paskalizaci zničí živé mikroby, všechny bakterie, viry a plísně bez nutnosti ohřevu, které by jinak šťávu po několika hodinách nebo dnech znehodnotily. Nepoškodí ale cenné látky, jako např. vitamíny, které se jinými konzervačními metodami většinou ničí. Paskalizace navíc v případě šťávy nemění její chuť a ani barvu. Chutná a vypadá jako čerstvě vymačkaná. Lahvičky se šťávou je následně nutné uchovávat v chladu, kde vydrží až 4 týdny.

Pokud tedy chcete svému tělu dopřát pořádnou dávku vitaminů a energie z čerstvě vylisované ovocné či zeleninové šťávy, přibalit si ji do práce, nebo do školy a nemáte čas si ji připravit sami doma, tak je dobré porozhlédnout se v obchodech po lahvičkách s džusy označenými jako „ošetřen vysokým tlakem“.

 

 Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková, Ing. Milan Houška, CSc.

Použité zdroje:

hhttp://www.paskalizace.cz/

ttps://cs.wikipedia.org/wiki/Pasterizace

http://ugo.cz/p/paskalizace-aneb-jak-na-stavy-ktere-vydrzi-a-maji-vitaminu-jako-cerstve

http://www.beskyd.cz/technologie.html

http://trendyzdravi.cz/vyziva-a-gastronomie/paskalizace-umi-vyrobit-prirodni-zeleninove-a-ovocne-stavy-ugo.html

 Zdroj obrázku: Pixabay.com