Co je to canihua?

bezlepková canihua

Na českém trhu se objevila nová bezlepková plodina – canihua. Tato poměrně málo známá plodina pochází z Jižní Ameriky. Pro lidi trpící nesnášenlivostí lepku představuje canihua (zejména její semena) možnost rozšíření jídelníčku o plodinu s kvalitním obsahem živin. Má příjemnou chuť a široké možnosti použití. Konzumovat jde její vařená zrna jako přílohu, nebo ji lze přidávat do salátů, polévek, placek atd. Setkat se s ní můžete i ve formě vloček, v pufované formě v směsích do jogurtu, v tyčinkách a nebo jako mouku na výrobu pečiva. V časopise Výživa a potraviny 6/2017 je o ní poměrně podrobná práce od RNDr. Zuzany Šmídové, Ph.D. z Výzkumného ústavu potravinářského Praha.

Použité zdroje: www.potravinybezlepku.cz/Upload/stranky/doc080118-08012018091111.pdf
Zdroj foto: RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.