Nemusíte být nijak zdatní kuchaři, ani není potřeba trávit v kuchyni hodiny, abyste si zvládli luštěniny naklíčit. Pro klíčení se nejčastěji používají fazole mungo, čočka a sója, ale lze použít i cizrnu nebo hrách. Pro klíčení se nehodí klasické druhy fazolí, protože obsahují některé přírodní toxické látky a není proto možné je konzumovat zasyrova.
Některé druhy naklíčených luštěnin lze koupit již hotové v obchodě, ke klíčení však nejsou potřeba žádná speciální zařízení, a proto se nebojte klíčit doma.
Budete k tomu potřebovat jen luštěniny (důležité je koupit klasické celé neloupané), klíčící zařízení a vodu. A samozřejmě tomu musíte dát nějaký ten čas. Pokud klíčící zařízení nevlastníte, bohatě postačí i obyčejná PET lahev, do které uděláte zespodu pár děr. Na webových stránkách lze nalézt různá klíčící zařízení od nejlevnějších děrovaných misek až po automatizovaná klíčící zařízení určená pro domácí nebo kuchyňské prostředí. Ale jak už bylo řečeno, vystačíte si i s PET lahví.
Luštěniny nejprve nechte přes noc nebo celý den máčet ve vodě, poté je slijte, propláchněte a vložte do PET lahve (případně klíčící nádoby). Luštěniny takto ponechte při pokojové teplotě zhruba 2-3 dny, dokud nevyrostou klíčky, u každého druhu to trvá jinak dlouho. Během toho je nutné luštěniny pravidelně proplachovat čistou vlažnou vodou, dělejte tak kdykoli si vzpomenete, ideálně několikrát za den. Naklíčené luštěniny skladujte v chladničce, a co nejdříve spotřebujte.
Naklíčené luštěniny jsou vynikající jen tak do salátů (vyjma výše zmíněných fazolí, které je potřeba před konzumací vždy uvařit), ale lze je použít i všude tam, kde byste použili klasické uvařené luštěniny. Hodí se pro přípravu pomazánek, karbanátků, placek, kaší apod. Jejich využití je i v přípravě sladkých pokrmů.
Nevýhodou naklíčených luštěnin je možnost snadného rozmnožení mikroorganismů, je proto nutné dodržet správné postupy klíčení, luštěniny během klíčení pravidelně proplachovat a naklíčené luštěniny skladovat v chladničce a co nejdříve spotřebovat. Pokud byste chtěli mít opravdu jistotu, můžete naklíčené luštěniny povařit, tím však zase přijdete o část cenných vitaminů.
Autor článku: Ing. Hana Málková, článek z projektu Prožij rok zdravě
Zdroj obrázku: Pixabay.com